U bent hier

Brochures

Meertalig opvoeden

Informatiebrochure over de taalontwikkeling bij meertalige kinderen voor ouders en hulpverleners.

Dyslexie

Informatiebrochure Jongeren met dyslexie. Je vindt er antwoorden op vragen, zoals: Wat is dyslexie? Welke moeilijkheden kan een jongere met dyslexie ervaren? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de oorzaken van dyslexie? Welke vormen van ondersteuning en begeleiding zijn mogelijk?

Diagnostisch materiaal

Dyslexie

Interactieve Dyslexietest Amsterdam-Antwerpen (IDAA): een computergestuurde test voor diagnostisch onderzoek naar dyslexie bij (jong)volwassenen, beschikbaar met Nederlandse en Vlaamse normering. In Vlaanderen is de IDAA beschikbaar via Sensotec en in Nederland via Lexima.

Test voor geautomatiseerd spellen (TASP): een zinnendictee voor jongvolwassenen, bruikbaar als screeningsinstrument in het hoger onderwijs en als test voor diagnostisch onderzoek naar dyslexie. Vanaf eind oktober beschikbaar via Acco.

ADHD

Zelfrapportage Vragenlijst voor Aandachtsproblemen en Hyperactiviteit (ZVAH): een dimensionale gedragsvragenlijst die de ADHD-symptoomclusters aandachtsproblemen en hyperactiviteit/impulsiviteit voor de huidige jongvolwassenheid en de voorbije kindertijd in kaart brengt volgens de DSM-IV-criteria. De ZVAH is een instrument voor zelfrapportage bij 16- tot 25-jarigen.

ASS

ADAPTI: vragenlijst naar adaptieve vaardigheden voor jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis 16-25 jaar.

Begeleidingsmateriaal

Dyslexie

Wijzer op Weg. Studeren & dyslexie: een wetenschappelijk onderbouwd begeleidingsprogramma voor jongeren met dyslexie (werkmap). Binnenkort beschikbaar via Abimo-Pelckmans.

WoW! Een handig zakboekje: individueel werkboekje bij Wijzer op weg om tips en strategieën in te noteren. Binnenkort beschikbaar via Abimo-Pelckmans.

ADHD

Cognitieve gedragstherapie voor volwassenen met ADHD. Aandacht voor executieve disfuncties: een wetenschappelijk verantwoorde training voor volwassenen met ADHD. (Nederlandstalige bewerking van Cognitive-behavioral therapy for adults with ADHD, geschreven door Mary V. Solanto)

ASS

Kompass: begeleidingsprogramma voor studenten met ASS (studie- en beroepskeuzebegeleiding). Gratis te downloaden.

Bijdragen aan educatieve uitgaven

Taaldidactiek

Veilig leren lezen kim-versie: Astrid Geudens (hoofdauteur)

Schatkist editie 3: Astrid Geudens (hoofdauteur), Marjolein Noé (auteur), Ellen Vandewalle (auteur) en Eline Van Kerckhove (auteur)

Zie Zo Spelling: Marjolein Noé (inhoudelijk redacteur), Lieselore Cuynen (proeflezer)

Zie Zo Taal: Lieselore Cuynen (proeflezer)

Websites

Sociale kaart voor ADHD, dyslexie en dyscalculie.

www.kabass.be: een website voor jongvolwassenen met ASS.

www.taalbrug.be: een website over taaldiagnostiek bij meertalige kinderen met een overzicht van opgeleide taalanalisten.