U bent hier

Nieuws

RSS

In het schooljaar 2015-2016 gaat het M-decreet van start. Het decreet over maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften stuurt ons onderwijs naar inclusief onderwijs. Dit brengt enerzijds heel wat ongerustheid met zich mee (bv. over de praktische implicaties). Anderzijds biedt het decreet de kans om samen op zoek te gaan naar kwalitatief inclusief onderwijs: een kort overzicht.

Code als expert in Het Laatste Nieuws Weekend23-4-2015

In de laatste editie van Het Laatste Nieuws Weekend gaf collega Charlotte Mostaert advies over meertalig opvoeden. Lees het volledige artikel en het advies via volgende links:

Intelligentie in nieuwe banen!13-2-2015

Op 5 en 6 februari organiseerden het Psychodiagnostisch Centrum (PDC) en het expertisecentrum Code het congres ‘Intelligentie in nieuwe banen! Het CHC-model onder de loep’. We verwelkomden meer dan 300 enthousiaste deelnemers vanuit verschillende werksettings (o.a. CLB’s, CAR’s, klinische praktijken, hogescholen, universiteiten, …). 25 deskundige sprekers deelden hun passie rond intelligentie met hen. Een kort verslag en enkele sfeerbeelden van dag 1 en dag 2 vind je hier terug.

Een taal onderzoeken die je zelf niet spreekt, is moeilijk. Nochtans is het noodzakelijk om bij meertalige kinderen met taalmoeilijkheden niet alleen het Nederlands te onderzoeken, maar ook de moedertaal van het kind. Een enge focus op het Nederlands leidt tot misdiagnoses. Dat illustreert de casus van Igor.

Vanaf dit academiejaar trekt Code volop de kaart van inclusief onderwijs. Of is het … universeel onderwijs?

Elke leerling of student verschilt van anderen op zeer veel verschillende vlakken (bv. achtergrondkennis, studieaanpak, motivatie, moedertaal, eventuele beperkingen…). Het is dus belangrijk dat onderwijs op voorhand rekening houdt met een zo groot mogelijke diversiteit. Zo worden de aanpassingen achteraf beperkt én haalbaar. Universeel onderwijs dus: onderwijs voor iedereen en niet van bij het begin gericht op specifieke doelgroepen.

Enkele medewerkers van Code volgden studiedagen en vormingen over dit thema. Ben je benieuwd naar hun ervaringen? Lees dan verder.

1...2...12...13...volgende »